Kestovaippatietopaketti

Kestovaippatyypit:

Taskuvaipat:
Taskuvaipat koostuvat kosteussuojakankaasta sekä ihoa vasten tulevasta kankaasta, joiden väliin laitetaan irrallinen imuosa vaipassa olevasta taskusta. Kosteussulkukankaana voi olla PUL tai kaksinkertainen mikrofleece. Ihoa vasten voi olla fleece, kuivaliinakangas tai bambukangas. Imuosaksi käy mikä tahansa vaippaan mahtuva imevä kangas.

Sisävaipat:
Sisävaippana voi käyttää harsoa tai muuta ohutta kangasta taiteltuna pötköksi tai erityisillä vaippataitoksilla. Taitteluohjeita mm. täällä. Vaippa kiinnitetään näpsyllä vauvan ympärille.
Muotoonommeltuja sisävaippoja on monenlaisia. Yhdistävänä tekijänä se, ettei niissä ole kosteussulkua. On sisätäyttövaippoja, joissa ei ole itsessään imua, on vaippoja, joissa on itsessään vähän imua, mutta myös tasku lisäimulle ja on vaippoja, joissa on kiinteä tai nepparikiinnitteinen lisäimuläppä.

Kuorivaipat:
Sisävaippa tarvitsee päällensä vielä kosteussulun, joka voi olla lampaanvillasta neulotut tai ommellut villahousut tai PUL-kankaasta/kaksinkertaisesta fleecestä ommeltu kuorivaippa.

All-In-One-vaipat:
AIO-vaipoissa on kiinniommeltuna sekä imut, usein myös kuivaliina sekä kosteussulkukangas. Materiaalit vaihtelevat.

Vaippamateriaalit:
Kuivaliinakankaat:
Kuivaliinan tarkoitus on läpäistä nestettä ja pitää samalla lapsen iho mahdollisimman kuivana. Tällaisia kankaita ovat mm. mikrofleece sekä erityinen kuivaliinaneulos. Itse kangas ei ime.

Imukankaat:
Imukankaita on monenlaisia ja eri kankailla on erilaisia ominaisuuksia. Puuvillaiset flanelli ja frotee, bambukankaat, hamppukankaat, mikrokuitufrotee ovat kaikki vaippakäytössä suosittuja imumateriaaleja. Mikrokuitufroteeta ei saa laittaa lapsen iholle, sillä se on 100% keinokuitua ja saattaa suoraan iholla aiheuttaa ihottumaa. Vaipan sisällä se toimii loistavasti.

Kosteussulkukankaat:
Kosteussulun tehtävänä on pitää kosteus vaipassa sisällä. Erilaiset PUL-kankaat, eli polyuretaanilaminoidut kankaat hengittävät ja pitävät hyvin. kaksinkertainen mikrofleece ei oman kokemukseni mukaan ole aivan yhtä hyvää. Villa taas on luonnonmukainen vaihtoehto ja se hengittää erinomaisesti. Villan kosteudenpitokyky perustuu sen suureen imukykyyn ja siihen, että se luovuttaa huonosti kosteutta. Villa on antibakteerista.

Likavaippojen säilytys:
Ensinnäkin vaipat tarvitsee käytön jälkeen huuhdella (itse en ole pissavaippoja huuhdellut) ja kakat kipata tai suihkuttaa käsisuihkulla vessanpönttöön. (Meillä ei käsisuihkua, joten kakat kaavitaan paperilla.) Tarvittaessa tahroja pestään sappisaippualla käsin lavuaarissa, jotta konepesun jälkeen niissä ei enää tahrat näkyisi.

Liotus:
Kestovaippoja voi säilyttää muoviämpärissä, jossa on viileää vettä ja loraus etikkaa. Tällöin vesi pitää vaihtaa päivittäin.
Kuivasäilytys:
Vaippoja voi myös säilyttää ilmavasti, siis antaa niiden kuivua ennen pesua. Toiset kuivattavat käytetyt vaipat pyykkikorin reunalla ennen heittämistä pohjalle, toisilla on käytössä mahdollisimman reiällinen ja ilmava pyykkikori, jossa ilmavasti asetetut vaipat kuivuvat itsestään.
Yksi vaihtoehto on katosta roikkuva nipsuteline, johon likaiset vaipat laitetaan kuivumaan odottamaan pesua.

Vaippojen pesu:
Taajuus:
Vaipat tulee pestä 1-3 päivän sisällä käytöstä.

Ohjelma:
Kuudenkymmenen asteen pesuohjelma pesee tavallisesti vaipat puhtaiksi. Silloin tällöin vaipat olisi hyvä pestä 90 asteen ohjelmalla mahdollisten supersitkeiden pöpöjen varalta.

Pesuaine:
Kestovaippojen pesuaineelle on useita vaatimuksia:
- alle 5% saippuaa, sillä saippua tukkii fleecen, jonka jälkeen fleecevaipat eivät päästä enää pissoja läpi. Huono juttu kuivaliinalle, fleecekuorivaippa taas melkein kannattaa pestä saippualla.
- alle 5% valkaisuaineita. sillä valkaisuaineet haalistavat ja hapertavat kankaita ja tekevät erityisesti hallaa PUL:ille, joka voi menettää kosteudenpitokykynsä.
- ei mielellään zeoliittia, sillä siitä saattaa jäädä jämiä vaippoihin ja sitä saattaa kertyä pesukoneeseen, jolloin kone menee helpommin rikki ja sen käyttöikä lyhenee.

Huuhteluaine:
Tavallisia huuhteluaineita ei tule kestovaippojen kanssa käyttää, sillä ne heikentävät merkittävästi vaippojen imukykyä. Sen sijaan etikkaa voi lorauttaa huuhteluainelokeroon. Se pehmentää hieman vaippoja ja auttaa pitämään pöpöjä poissa.

Villa ja silkki:
Villahousut tulee säilyttää käyttöjen välillä ilmavasti, jotta ne pääsevät tuulettumaan. Villahousuja ei tarvitse pestä usein. Ainoastaan jos niille on päässyt kakkaa tai edellisestä pesusta on jo muutama viikko aikaa.
Villahousut pestään hellästi käsin erityisellä villanpesuaineella tai kaupasta saatavalla Marseille-saippualla (Le Chat) Pesun jälkeen kosteina niille annetaan lanoliinikylpy vaikkapa Sonettin villanhoitoaineella.
Silkki pestään harvakseltaan käsin samalla pesuaineella kuin villa, sillä se on myös luonnostaan antibakteerista.

Kuivaus:
Puuvillaiset vaipat voi kuivata kuivausrummussa, mutta muut materiaalit narulla. Bambua erityisesti on varottava laittamasta rumpuun sen kutistuvuuden takia. PUL:in laminointi saattaa sulaa rummussa. Bambua on hyvä pesun jälkeen venytellä kutistumisen estämiseksi ennen kuivumaan laittoa.

Taulukko vaippamateriaalien ominaisuuksista ja hoidosta:
773038.jpg